Este important de mentionat ca placile acestea nu se exclud una pe alta in toate aplicatiile legate de termoizolare, ci sunt si situatii in care se completeaza.

Polistirenul extrudat nu mai reprezinta o noutate pe piata de profil, fiind utilizat pe scara larga in diferite domenii. Spre exemplu, datorita capacitatii termoizolatoare (transfer termic scazut) produsele din polistiren extrudat (XPS) sunt folosite cu succes la fabricarea diverselor ambalaje (caserole, pahare etc.) cu scopul de a mentine temperatura constanta a produselor, dar si de a proteja obiectele sensibile la socuri.

Cu o capacitate foarte buna de a rezista la actiunea umiditatii, polistirenul extrudat rezista atat ciclurilor de absorbtie a apei, cat si ciclurilor de inghet/dezghet. Din aceasta cauza este utilizat cu precadere in zona fundatiilor si izolatiilor subterane.

11 avantaje ale polistirenului extrudat

Datorita tehnologiei de producere prin extrudere, placile din polistiren extrudat produse in Romania de FIBROTERMICA au o structura uniforma din celule inchise, ceea ce le confera anumite caracteristici tehnice specifice, si anume:

 1. valoare scazuta a conductivitatii termice, pe termen mediu si lung;
 2. rezistenta mecanica excelenta;
 3. lipsa capilaritatii;
 4. rezistenta ridicata la umezeala;
 5. rezistenta la cicluri (inghet-dezghet);
 6. durabilitate ridicata;
 7. rezistenta inalta la difuzia vaporilor;
 8. greutate redusa si usurinta in manipulare;
 9. usor de taiat cu unelte simple;
 10. rezistent la deteriorare sub actiunea radacinilor;
 11. curat, inodor si ne-iritant pentru piele.

Polistirenul extrudat este un material ce ofera eficienta energetica, este usor de instalat, are greutate redusa si indiferent de culorile sale (albastru, roz, portocaliu, verde etc.) permite realizarea unui strat continuu de protectie termica si protectia la umiditate a peretilor si acoperisului casei, contribuind astfel la eficienta sa energetica.

Tipuri de suprafețe polistiren extrudat

Fabrica Fibrotermica Romania produce placi de izolatie din polistiren extrudat xps cu trei tipuri de suprafete:

 1. suprafata lisa, notatia „P”
 2. suprafata rugoasa, notatia „R”
 3. suprafata grofata, notatia „G”

Este important sa alegem polistirenul tinand cont de tipul de suprafata si marginile placilor pentru ca, de exemplu lipirea placilor in pat continuu cu adeziv nu se poate face alegand placa lisa.

Motivul este unul legat de aderenta adezivului la suprafata lisa, aceasta nu va fi suficienta, iar rezultatul va fi neconform. Vom avea o calitate slaba a lucrarii, rezistenta si durabilitate foarte scazuta, fiind doar o chestiune de timp pana la desprinderea placilor. Pentru acest tip de lipire in aderenta se preteaza foarte bine un polistiren cu suprafata rugoasa.

Marginea plăcilor Fibrostir XPS

Plăcile se pot produce atât cu margine dreaptă, cât și cu margine cu falţuri-in funcție de nivelul la care se dorește izolarea, îmbinarea cu falțuri fiind preferată în proiecte cu izolație XPS peste 40 mm grosime.

FibrostirXPS® are grosimi și suprafețe variate ceea ce îl fac optim pentru folosire la izolarea celor mai diverse încăperi și suprafețe, de la terase inversate la acoperișuri înclinate.

„Polistirenul extrudat a avut în 2019 peste 14% din cota de piață, fiind singurul tip de izolație cu o popularitate în creștere. Mai mult decât atât, dacă în 2015 valoarea acestuia se situa la 22 milioane de Euro, în 2019 acesta a ajuns la o valoare de 37 de milioane de Euro.”

Polistiren extrudat pentru acoperiș

O mare parte din pierderile unei locuințe sunt înregistrate la nivelul acoperișului, indiferent că este o terasă – un acoperiș plan sau o șarpantă cu o învelitoare din ţiglă metalică, ceramică, beton etc. Valoarea exactă se poate determina analizând individual fiecare locuință, însă procentul acestor pierderi este cuprins în intervalul 25-35% – ceea ce înseamnă foarte mult în economia unei case. Având în vedere mărimea acestor pierderi, este obligatorie prevederea unui strat termoizolant în structura unui acoperiș.

Normativul de profil prevede existența unor straturi termoizolante care să confere o rezistență termică de cel puțin 5mpK/W. Aceasta înseamnă o grosime a straturilor termoizolante de circa 20 cm la o conductivitate termică de 0.04 W/mpK.

Și pentru celălalt tip de acoperiș, de tip plat, este obligatorie amplasarea unei soluții de izolare cu polistiren extrudat. Soluțiile sunt diverse și țin în principal de alegerea în concordanță cu tipul terasei, putem avea varianta terasă necirculabilă, terasă circulabilă, dar și variantele de tip „acoperiș verde”. Pentru fiecare din ele, dar și pentru cele derivate din acestea, polistirenul extrudat este o soluție recomandată de specialiștii din domeniu.

Polistiren extrudat pentru mansardă

Izolația sub învelitoare este cea mai bună soluție atunci când discutăm de o mansardă. Această soluție poate fi realizată foarte ușor și cu un minim de efort aduce numai beneficii la nivel de acoperiș și mai ales la nivelul mansardei, acolo unde mulți proprietari se confruntă cu temperaturi insuportabile pe timpul verii și cu frig și mucegai în timpul iernii.

Uneori chiar și o izolare interioară nu este suficientă, mai ales că aceasta poate fi realizată limitat pentru că implică scăderea înălțimii camerelor.

Polistiren extrudat pentru pardoseală

În cazul izolării pardoselilor supuse la trafic, cea mai bună alegere este fără îndoială, polistirenul extrudat, datorită rigidității și rezistenței mecanice cu mult mai bună decât cea a EPS-ului.

Polistiren extrudat XPS pentru terase, fundaţii, pardoseli, mansarde, acoperişuri verzi

Polistiren extrudat 4 cm
Polistiren extrudat 5 cm
Polistiren extrudat 6 cm
Polistiren extrudat 8 cm
Polistiren extrudat 10 cm
Polistiren extrudat 12 cm

Fibrotermica produce panouri termoizolante FibrostirXPS® atât în România, cât şi în toată Europa prin grupul FI-VE Isolanti. În fabrică din ţara noastră, plăcile pentru izolaţii din polistiren extrudat sunt produse la dimensiuni standard: lungime 1250 mm şi lăţimea de 600 mm, în timp ce grosimea poate varia de la 2cm până la 12cm.

Polistiren extrudat XPS pentru fundații, plinte, fațade, cofraje pierdute, izolare a suprafețelor exterioare, izolare pentru evitarea punții termice

Polistiren extrudat 2 cm
Polistiren extrudat 3 cm
Polistiren extrudat 4 cm
Polistiren extrudat 5 cm
Polistiren extrudat 6 cm
Polistiren extrudat 8 cm
Polistiren extrudat 10 cm
Polistiren extrudat 12 cm

Specificații tehnice

Grosime de la 20 la 120 mm
Conductivitate termică de la 0,034 la 0,035* λD | W/mK
Rezistență la compresiune ≥ 300*
Rezistență la flacără conform normei EN13501-1 Euroclasa E
Temperaturi limită de aplicare -50 /+75 °C

Fibrostir XPS: Caracteristici

Panou izolant de culoare albastră, produs din spumă rigidă de polistiren extrudat cu suprafață lisă (înveliș de extrudat).
Marginile sale pot fi prelucrate drepte sau cu falț.
Suprafața Fibrostir XPS poate fi lisă sau prelucrată rugoasă (cu învelișul de extrudat îndepărtat) sau cu suprafață gofrată.