Polistiren Extrudat

Avantaje și beneficii

Polistirenul extrudat este utilizat in executia lucrarilor de termoizolare, fiind adesea confundat cu polistirenul expandat.
Este important de mentionat ca placile acestea nu se exclud una pe alta in toate aplicatiile legate de termoizolare, ci sunt si situatii in care se completeaza.

Polistirenul extrudat nu mai reprezinta o noutate pe piata de profil, fiind utilizat pe scara larga in diferite domenii. Spre exemplu, datorita capacitatii termoizolatoare (transfer termic scazut) produsele din polistiren extrudat (XPS) sunt folosite cu succes la fabricarea diverselor ambalaje (caserole, pahare etc.) cu scopul de a mentine temperatura constanta a produselor, dar si de a proteja obiectele sensibile la socuri.

Cu o capacitate foarte buna de a rezista la actiunea umiditatii, polistirenul extrudat rezista atat ciclurilor de absorbtie a apei, cat si ciclurilor de inghet/dezghet. Din aceasta cauza este utilizat cu precadere in zona fundatiilor si izolatiilor subterane.

11 avantaje ale polistirenului extrudat

Datorita tehnologiei de producere prin extrudere, placile din polistiren extrudat produse in Romania de FIBROTERMICA au o structura uniforma din celule inchise, ceea ce le confera anumite caracteristici tehnice specifice, si anume:
 1. valoare scazuta a conductivitatii termice, pe termen mediu si lung;
 2. rezistenta mecanica excelenta;
 3. lipsa capilaritatii;
 4. rezistenta ridicata la umezeala;
 5. rezistenta la cicluri (inghet-dezghet);
 6. durabilitate ridicata;
 7. rezistenta inalta la difuzia vaporilor;
 8. greutate redusa si usurinta in manipulare;
 9. usor de taiat cu unelte simple;
 10. rezistent la deteriorare sub actiunea radacinilor;
 11. curat, inodor si ne-iritant pentru piele.
Polistirenul extrudat este un material ce ofera eficienta energetica, este usor de instalat, are greutate redusa si indiferent de culorile sale (albastru, roz, portocaliu, verde etc.) permite realizarea unui strat continuu de protectie termica si protectia la umiditate a peretilor si acoperisului casei, contribuind astfel la eficienta sa energetica.

Suprafata placa polistiren extrudat

Polistiren XPS

Fabrica Fibrotermica Romania produce placi de izolatie din polistiren extrudat xps cu trei tipuri de suprafete:

 1. suprafata lisa, notatia ÔÇ×PÔÇŁ
 2. suprafata rugoasa, notatia ÔÇ×RÔÇŁ
 3. suprafata grofata, notatia ÔÇ×GÔÇŁ

Este important sa alegem polistirenul tinand cont de tipul de suprafata si marginile placilor pentru ca, de exemplu lipirea placilor in pat continuu cu adeziv nu se poate face alegand placa lisa.

Motivul este unul legat de aderenta adezivului la suprafata lisa, aceasta nu va fi suficienta, iar rezultatul va fi neconform. Vom avea o calitate slaba a lucrarii, rezistenta si durabilitate foarte scazuta, fiind doar o chestiune de timp pana la desprinderea placilor. Pentru acest tip de lipire in aderenta se preteaza foarte bine un polistiren cu suprafata rugoasa.

Marginea placilor fibrostir xps

Placile se pot produce atat cu margine dreapta, cat si cu margine cu falturi-in functie de nivelul la care se doreste izolarea, imbinarea cu falturi fiind preferata in proiecte cu izolatie XPS peste 40 mm grosime.
 
FibrostirXPS® are grosimi si suprafete variate ceea ce il fac optim pentru folosire la izolarea celor mai diverse incaperi si suprafete, de la terase inversate la acoperisuri inclinate.

"Polistirenul extrudat a avut in 2019 peste 14% din cota de piata, fiind singurul tip de izolatie cu o popularitate in crestere. Mai mult decat atat, daca in 2015 valoarea acestuia se situa la 22 milioane de Euro, in 2019 acesta a ajuns la o valoare de 37 de milioane de Euro."

Unde se folosește polistirenul extrudat de la Fibrotermica

Acoperiș înclinat
Aplica╚Ťii speciale
Podea
Polistiren Extrudat
Podea
Acoperiș plat
Perete
Pl─âcile de polistiren xps se pot folosi pentru acoperi╚Öuri plane sau ├«nclinate, pere╚Ťi, podele sau pentru aplica╚Ťii speciale.

Polistiren extrudat pentru acoperis

O mare parte din pierderile unei locuinte sunt inregistrate la nivelul acoperisului, indiferent ca este o terasa - un acoperis plan sau o sarpanta cu o invelitoare din tigla metalica, ceramica, beton etc. Valoarea exacta se poate determina analizand individual fiecare locuinta, insa procentul acestor pierderi este cuprins in intervalul 25-35% - ceea ce inseamna foarte mult in economia unei case. Avand in vedere marimea acestor pierderi, este obligatorie prevederea unui strat termoizolant in structura unui acoperis.

Normativul de profil prevede existenta unor straturi termoizolante care sa confere o rezistenta termica de cel putin 5mpK/W. Aceasta inseamna o grosime a straturilor termoizolante de circa 20 cm la o conductivitate termica de 0.04 W/mpK.

Si pentru celalalt tip de acoperis, de tip plat, este obligatorie amplasarea unei solutii de izolare cu polistiren extrudat. Solutiile sunt diverse si tin in principal de alegerea in concordanta cu tipul terasei, putem avea varianta terasa necirculabila, terasa circulabila, dar si variantele de tip┬áÔÇ×acoperis verdeÔÇŁ. Pentru fiecare din ele, dar si pentru cele derivate din acestea, polistirenul extrudat este o solutie recomandata de specialistii din domeniu.

Polistiren extrudat pentru mansarda

Izolatia sub invelitoare este cea mai buna solutie atunci cand discutam de o mansarda. Aceasta solutie poate fi realizata foarte usor si cu un minim de efort aduce numai beneficii la nivel de acoperis si mai ales la nivelul mansardei, acolo unde multi proprietari se confrunta cu temperaturi insuportabile pe timpul verii si cu frig si mucegai in timpul iernii.

Uneori chiar si o izolare interioara nu este suficienta, mai ales ca aceasta poate fi realizata limitat pentru ca implica scaderea inaltimii camerelor.

Polistiren extrudat pentru pardoseala

In cazul izolarii pardoselilor supuse la trafic, cea mai buna alegere este fara indoiala, polistirenul extrudat, datorita rigiditatii si rezistentei mecanice cu mult mai buna decat cea a EPS-ului.

Fibrotermica Romania produce FibrostirXPS®

Dimensiuni placa polistiren extrudat

Polistiren extrudat xps pentru terase, fundatii, pardoseli, mansarde, acoperisuri verzi

 • Polistiren extrudat 4 cm
 • Polistiren extrudat 5 cm
 • Polistiren extrudat 6 cm
 • Polistiren extrudat 8 cm
 • Polistiren extrudat 10 cm
 • Polistiren extrudat 12 cm
Fibrotermica produce panouri termoizolante FibrostirXPS® atat in Romania, cat si in toata Europa prin grupul FI-VE Isolanti. In fabrica din tara noastra, placile pentru izolatii din polistiren extrudat sunt produse la dimensiuni standard: lungime 1250 mm si latimea de 600 mm, in timp ce grosimea poate varia de la 2cm pana la 12cm.

Polistiren extrudat xps pentru fundatii, plinte, fatade, cofraje pierdute, izolare a suprafe╚Ťelor exterioare, izolare pentru evitarea puntii termice

 • Polistiren extrudat 2 cm
 • Polistiren extrudat 3 cm
 • Polistiren extrudat 4 cm
 • Polistiren extrudat 5 cm
 • Polistiren extrudat 6 cm
 • Polistiren extrudat 8 cm
 • Polistiren extrudat 10 cm
 • Polistiren extrudat 12 cm

Respect─âm mediul

Fibrostir XPS este certificat la standarde europene.

Cum puteti comanda polistiren extrudat de la Fibrotermica

Fibrostir XPS se livreaz─â GRATUIT! Consultantul specializat ├«n termoizola╚Ťii te va ajuta s─â ├«╚Ťi alegi dimensiunea optim─â de Fibrostir XPS pentru proiectul t─âu ╚Öi se va ocupa de livrarea gratuit─â ╚Öi la timp direct pe ╚Öantier! 
Consultantul specializat ├«n termoizola╚Ťii te va ajuta s─â ├«╚Ťi alegi dimensiunea optim─â de Fibrostir XPS pentru proiectul t─âu ╚Öi se va ocupa de livrarea gratuit─â ╚Öi la timp direct pe ╚Öantier!

Specifica╚Ťii tehnice

Grosime: de la 20 la 120 mm
Conductivitate termic─â: de la 0,034 la 0,035* ╬╗D | W/mK
Rezisten╚Ť─â la compresiune:Ôëą 300*
Rezisten╚Ť─â la flac─âr─â conform normei EN13501-1:Euroclasa E
Temperaturi limit─â de aplicare: -50 /+75 ┬░C
*pentru Fibrostir XPS cu grosime de peste 40 mm

Fibrostir XPS: Caracteristici

Panou izolant de culoare albastr─â, produs din spum─â rigid─â de polistiren extrudat cu suprafa╚Ť─â lis─â (├«nveli╚Ö de extrudat).

Marginile sale pot fi prelucrate drepte sau cu fal╚Ť.
Suprafa╚Ťa Fibrostir XPS poate fi lis─â sau prelucrat─â rugoas─â (cu ├«nveli╚Öul de extrudat ├«ndep─ârtat) sau cu suprafa╚Ť─â gofrat─â.

De ce s─â alegi Fibrostir XPS?

Ecologic Reciclabil
Rezisten╚Ť─â la sarcin─â
Economisește energie
Izoleaz─â eficient
Solu╚Ťie convenabil─â
Ușor de folosit
Rezistent la umezeal─â

Aboneaz─â-te la newsletter

Împreună putem realiza proiecte impresionante și eficiente termic.
Completeaz─â adresa ta de email ╚Öi po╚Ťi primi update-urile noastre semestriale.

Ne g─âsi╚Ťi ├«n toat─â ╚Ťara

Consultantul specializat ├«n termoizola╚Ťii te va ajuta s─â ├«╚Ťi alegi dimensiunea ╚Öi textura optim─â de Fibrostir XPS pentru proiectul t─âu ╚Öi se va ocupa de livrarea gratuit─â ╚Öi la timp direct pe ╚Öantier!

Telefon v├ónz─âri fabric─â: +4 0742 037 037 

SAU

Click pe jude╚Ťul t─âu ca s─â vezi datele de contact pentru echipa de speciali╚Öti din zona ta:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram