Polistiren Extrudat

Avantaje și beneficii

Polistirenul extrudat este utilizat in executia lucrarilor de termoizolare, fiind adesea confundat cu polistirenul expandat.
Este important de mentionat ca placile acestea nu se exclud una pe alta in toate aplicatiile legate de termoizolare, ci sunt si situatii in care se completeaza.

Polistirenul extrudat nu mai reprezinta o noutate pe piata de profil, fiind utilizat pe scara larga in diferite domenii. Spre exemplu, datorita capacitatii termoizolatoare (transfer termic scazut) produsele din polistiren extrudat (XPS) sunt folosite cu succes la fabricarea diverselor ambalaje (caserole, pahare etc.) cu scopul de a mentine temperatura constanta a produselor, dar si de a proteja obiectele sensibile la socuri.

Cu o capacitate foarte buna de a rezista la actiunea umiditatii, polistirenul extrudat rezista atat ciclurilor de absorbtie a apei, cat si ciclurilor de inghet/dezghet. Din aceasta cauza este utilizat cu precadere in zona fundatiilor si izolatiilor subterane.

11 avantaje ale polistirenului extrudat

Datorita tehnologiei de producere prin extrudere, placile din polistiren extrudat produse in Romania de FIBROTERMICA au o structura uniforma din celule inchise, ceea ce le confera anumite caracteristici tehnice specifice, si anume:
 1. valoare scazuta a conductivitatii termice, pe termen mediu si lung;
 2. rezistenta mecanica excelenta;
 3. lipsa capilaritatii;
 4. rezistenta ridicata la umezeala;
 5. rezistenta la cicluri (inghet-dezghet);
 6. durabilitate ridicata;
 7. rezistenta inalta la difuzia vaporilor;
 8. greutate redusa si usurinta in manipulare;
 9. usor de taiat cu unelte simple;
 10. rezistent la deteriorare sub actiunea radacinilor;
 11. curat, inodor si ne-iritant pentru piele.
Polistirenul extrudat este un material ce ofera eficienta energetica, este usor de instalat, are greutate redusa si indiferent de culorile sale (albastru, roz, portocaliu, verde etc.) permite realizarea unui strat continuu de protectie termica si protectia la umiditate a peretilor si acoperisului casei, contribuind astfel la eficienta sa energetica.

Fibrotermica Romania produce FibrostirXPS®

Dimensiuni placi polistiren extrudat

Fibrotermica produce panouri termoizolante FibrostirXPS® atat in Romania, cat si in toata Europa prin grupul FI-VE Isolanti. In fabrica din tara noastra, placile pentru izolatii din polistiren extrudat sunt produse la dimensiuni standard: lungime 1250 mm si latimea de 600 mm, in timp ce grosimea poate varia de la 20 mm pana la 120 mm.

Suprafata placi polistiren extrudat

Polistiren XPS

Fabrica Fibrotermica Romania produce placi de izolatie din polistiren extrudat xps cu trei tipuri de suprafete:

 1. suprafata lisa, notatia „P”
 2. suprafata rugoasa, notatia „R”
 3. suprafata grofata, notatia „G”

Este important sa alegem polistirenul tinand cont de tipul de suprafata si marginile placilor pentru ca, de exemplu lipirea placilor in pat continuu cu adeziv nu se poate face alegand placa lisa.

Motivul este unul legat de aderenta adezivului la suprafata lisa, aceasta nu va fi suficienta, iar rezultatul va fi neconform. Vom avea o calitate slaba a lucrarii, rezistenta si durabilitate foarte scazuta, fiind doar o chestiune de timp pana la desprinderea placilor. Pentru acest tip de lipire in aderenta se preteaza foarte bine un polistiren cu suprafata rugoasa.

Marginea placilor fibrostir xps

Placile se pot produce atat cu margine dreapta, cat si cu margine cu falturi-in functie de nivelul la care se doreste izolarea, imbinarea cu falturi fiind preferata in proiecte cu izolatie XPS peste 40 mm grosime.
 
FibrostirXPS® are grosimi si suprafete variate ceea ce il fac optim pentru folosire la izolarea celor mai diverse incaperi si suprafete, de la terase inversate la acoperisuri inclinate.

"Polistirenul extrudat a avut in 2019 peste 14% din cota de piata, fiind singurul tip de izolatie cu o popularitate in crestere. Mai mult decat atat, daca in 2015 valoarea acestuia se situa la 22 milioane de Euro, in 2019 acesta a ajuns la o valoare de 37 de milioane de Euro."

Unde se folosește polistirenul extrudat de la Fibrotermica

Acoperiș înclinat
Aplicații speciale
Podea
Polistiren Extrudat
Podea
Acoperiș plat
Perete
Plăcile de polistiren xps se pot folosi pentru acoperișuri plane sau înclinate, pereți, podele sau pentru aplicații speciale.

Polistiren extrudat pentru acoperis

O mare parte din pierderile unei locuinte sunt inregistrate la nivelul acoperisului, indiferent ca este o terasa - un acoperis plan sau o sarpanta cu o invelitoare din tigla metalica, ceramica, beton etc. Valoarea exacta se poate determina analizand individual fiecare locuinta, insa procentul acestor pierderi este cuprins in intervalul 25-35% - ceea ce inseamna foarte mult in economia unei case. Avand in vedere marimea acestor pierderi, este obligatorie prevederea unui strat termoizolant in structura unui acoperis.

Normativul de profil prevede existenta unor straturi termoizolante care sa confere o rezistenta termica de cel putin 5mpK/W. Aceasta inseamna o grosime a straturilor termoizolante de circa 20 cm la o conductivitate termica de 0.04 W/mpK.

Si pentru celalalt tip de acoperis, de tip plat, este obligatorie amplasarea unei solutii de izolare cu polistiren extrudat. Solutiile sunt diverse si tin in principal de alegerea in concordanta cu tipul terasei, putem avea varianta terasa necirculabila, terasa circulabila, dar si variantele de tip „acoperis verde”. Pentru fiecare din ele, dar si pentru cele derivate din acestea, polistirenul extrudat este o solutie recomandata de specialistii din domeniu.

Polistiren extrudat pentru mansardă

Izolatia sub invelitoare este cea mai buna solutie atunci cand discutam de o mansarda. Aceasta solutie poate fi realizata foarte usor si cu un minim de efort aduce numai beneficii la nivel de acoperis si mai ales la nivelul mansardei, acolo unde multi proprietari se confrunta cu temperaturi insuportabile pe timpul verii si cu frig si mucegai in timpul iernii.

Uneori chiar si o izolare interioara nu este suficienta, mai ales ca aceasta poate fi realizata limitat pentru ca implica scaderea inaltimii camerelor.

Polistiren extrudat pentru pardoseală

In cazul izolarii pardoselilor supuse la trafic, cea mai buna alegere este fara indoiala, polistirenul extrudat, datorita rigiditatii si rezistentei mecanice cu mult mai buna decat cea a EPS-ului.

Respectăm mediul

Fibrostir XPS este certificat la standarde europene.

Cum puteti comanda polistiren extrudat de la Fibrotermica

Fibrostir XPS se livrează GRATUIT! Consultantul specializat în termoizolații te va ajuta să îți alegi dimensiunea optimă de Fibrostir XPS pentru proiectul tău și se va ocupa de livrarea gratuită și la timp direct pe șantier! 
Consultantul specializat în termoizolații te va ajuta să îți alegi dimensiunea optimă de Fibrostir XPS pentru proiectul tău și se va ocupa de livrarea gratuită și la timp direct pe șantier!

Specificații tehnice

Grosime: de la 20 la 120 mm
Conductivitate termică: de la 0,034 la 0,035* λD | W/mK
Rezistență la compresiune:≥ 300*
Rezistență la flacără conform normei EN13501-1:Euroclasa E
Temperaturi limită de aplicare: -50 /+75 °C
*pentru Fibrostir XPS cu grosime de peste 40 mm

Fibrostir XPS: Caracteristici

Panou izolant de culoare albastră, produs din spumă rigidă de polistiren extrudat cu suprafață lisă (înveliș de extrudat).

Marginile sale pot fi prelucrate drepte sau cu falț.
Suprafața Fibrostir XPS poate fi lisă sau prelucrată rugoasă (cu învelișul de extrudat îndepărtat) sau cu suprafață gofrată.

De ce să alegi Fibrostir XPS?

Ecologic Reciclabil
Rezistență la sarcină
Economisește energie
Izolează eficient
Soluție convenabilă
Ușor de folosit
Rezistent la umezeală

Abonează-te la newsletter

Împreună putem realiza proiecte impresionante și eficiente termic.
Completează adresa ta de email și poți primi update-urile noastre semestriale.

Ne găsiți în toată țara

Consultantul specializat în termoizolații te va ajuta să îți alegi dimensiunea și textura optimă de Fibrostir XPS pentru proiectul tău și se va ocupa de livrarea gratuită și la timp direct pe șantier!

Telefon vânzări fabrică: +4 0742 037 037 

SAU

Click pe județul tău ca să vezi datele de contact pentru echipa de specialiști din zona ta:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram