Panoul termoizolant cu polistiren extrudat Fibrostir XPS este ales din 2012 de către proiectanții, arhitecții și profesioniștii din construcții din toată Europa! Fibrotermica România participă din 2019 la construirea acestor proiecte cu performanțe termice testate în timp.

Panouri termoizolante

O mare parte din pierderile unei locuințe sunt înregistrate la nivelul acoperișului, indiferent că este o terasă – un acoperiș plan sau o șarpanta cu o învelitoare din tigla metalică, ceramică, beton etc.. Valoarea exactă se poate determina analizând individual fiecare locuință, însă procentul acestor pierderi este cuprins în intervalul 25-35% – ceea ce înseamnă foarte mult în economia unei case. Din acest motiv specialiștii, și pe bună dreptate, recomanda analizarea temeinică a modului de construire a fiecărei locuințe și anveloparea completă a acestora încă din faza de construire.

Cel puțin în cazul acoperișului, termoizolarea ulterioară va fi mai greu de realizat și va necesita un volum de lucrări mai mare, adică o cheltuială financiară mai ridicată. Principalul material utilizat în România pentru execuția lucrărilor de termoizolare este polistirenul, cu cele două variante ale sale: polistiren expandat și polistiren extrudat.

Analizând modul de producere al celor două tipuri de polistiren se va observa că în afara faptului că sunt două materiale de izolare, restul caracteristicilor sunt total diferite și prin urmare trebuie să alegem produsul corespunzător atât din punct de vedere al izolației oferite, rezistenței mecanice și rezistenței la umiditate. Cele două materiale nu se exclud în aplicațiile legate de termoizolare, ci se completează.

Panouri Termoizolante cu Polistiren Extrudat

Anterior am discutat de pierderile prin acoperișul casei, indiferent că este unul înclinat sau unul plat. Având în vedere mărimea acestor pierderi, este obligatorie prevederea unui strat termoizolant în structura unui acoperiș.

Principiul amplasării izolației este acela că poziționarea la exterior este prima opțiune în cadrul oricărei anvelopari pentru că numai așa putem avea o izolare completă și fără riscul de a rămâne elemente expuse exteriorului, așa numitele punți termice. Ulterior, dacă va fi necesar, se poate completa izolația exterioară cu una interioară, dar la o grosime mai redusă.

Panouri termoizolante sub învelitoare de la început sau la renovare


Panourile termoizolante sub învelitoare sunt cea mai bună soluție atunci când discutăm de o mansardă. Această soluție poate fi realizată foarte ușor și cu un minim de efort aduce numai beneficii la nivel de acoperiș și mai ales la nivelul mansardei, acolo unde mulți proprietari se confruntă cu temperaturi insuportabile pe timpul verii și cu frig și mucegai în timpul iernii. Uneori chiar și o izolare interioară nu este suficientă, mai ales că aceasta poate fi realizată limitat pentru că implică scăderea înălțimii camerelor.

Panouri termoizolante pentru acoperiș înclinat

  • Izolarea sub învelitoare se poate face foarte ușor cu panouri termoizolante din polistiren extrudat așezate pe astereala.
  • Structura straturilor necesare depinde de tipul spațiului de sub acoperiș, dacă este mansarda sau pod, dar și de modul în care este izolat la interior.
  • Odată așezat panoul termoizolante de polistiren extrudat pe astereala (cu sau fără strat de bariera de vapori), întreaga suprafață a acoperișului va fi izolată termic.
  • Peste izolație se vor monta riglele de montaj transversale și folia pentru acoperiș (folie de difuzie).
  • Ulterior se pot monta riglele longitudinale pentru montajul învelitorii și în acest fel asigurăm stratul de ventilare necesar.
  • Indiferent dacă riglele transversale se fixează peste izolația din polistiren extrudat sau vom aplica izolația între aceste rigle, prinderea acestora se va realiza obligatoriu cu șuruburi lungi în căpriori, în structura șarpantei.
Panouri Termoizolante Acoperis

Panouri termoizolante pentru acoperiș plat

Și pentru celălalt tip de acoperiș, de tip plat, este obligatorie amplasarea unor panouri termoizolante cu polistiren extrudat. Soluțiile sunt diverse și tip în principal de alegerea în concordanță cu tipul terasei, putem avea varianta terasa necirculabila, terasa circulabilă, dar și variantele de tip „acoperiș verde”. Pentru fiecare din ele, dar și pentru derivate din acestea, polistirenul extrudat este o soluție recomandată de specialiștii din domeniu.

Acoperiș plat cu învelitoarea sintetică la vedere

Acoperișurile plate, spre deosebire de cele înclinate, au nevoie de o protecție mai mare – fie că vorbim de straturile inferioare sau cele de suprafață.

În cazul acoperișului plat cu învelitoare sintetică la vedere panourile termoizolante Fibrostir XPS sunt poziționate între bariera de vapori și membrana hidroizolantă (de exemplu SAFETY Base de la Tegola), fără alte straturi.

FibrostirXPS cu suprafață gofrată aderă perfect la bariera de vapori, la care se adaugă fixarea mecanică și baza de adeziv poliuretan, asigurând nivelul maxim de izolare.

Panouri termoizolante pentru acoperiș inversat necirculabil (acoperiș inversat cu astereala)

Panourile de izolație FibrostirXPS sunt soluția ideală pentru izolarea acoperișurilor inversate. Acoperișul inversat necirculabil prevede aplicarea panoului izolator FibrostirXPS deasupra altui strat impermeabilizant.

O astfel de aplicare solicită utilizarea unor materiale rezistente; FibrostirXPS este ideal în acest caz deoarece rata de absorbție a apei este extrem de mică, beneficiază de o bună rezistență la vapori și de o stabilitate dimensională ridicată.

Deasupra FibrostirXPS se aplică un material nețesut, al cărui scop este să separe polistirenul de stratul superior. Stratul superior al acoperișului, alcătuit în acest caz de membrana bituminoasă, are fie o funcție estetică fie una de protecție a polistirenului razele UV și de vânt.

La astfel de aplicații, FibrostirXPS protejează acoperișul garantând o mai mare rezistență în timp, astfel evitându-se deteriorarea precoce.